

“Ik word gelukkig van technische puzzels.”
Nico Olsthoorn werkt nu zo’n 2,5 jaar bij Topec als Project Engineer Elektrisch. Topec bouwt daar custom made energieopwekkingssystemen. Als hoofdstroomvoorziening voor grote fabrieken. Of in de vorm van noodstroom oplossingen die borgen dat ziekenhuizen, de oil & gas industrie en datacenters blijven draaien als het reguliere energienet het even laat afweten. Serieuze techniek dus. En een paradijs voor mensen die daar blij van worden.
De permanente energievoorzieningen worden vooral in het verre buitenland gerealiseerd. Nico: “We werken voor grote internationale organisaties. Als zij een fabriek openen in een land waar het energienet niet stabiel is, kiezen ze voor een Topec dedicated energieopwekkingssysteem. In Nederland gaat het, net als in de marine en offshore sectoren, eigenlijk alleen om noodstroomvoorzieningen. Daarnaast bouwen we warmtekracht koppelingen (WKK’s) voor de kassenbouw, complexe besturingssystemen en complete hoog & laagspanningssystemen.”
Duurzame Focus
De energiesector is in transitie. Alles moet duurzaam! Topec gaat daarin mee. “We willen duurzame toepassingen ontwikkelen. Dat zit nu nog in de startfase, maar we ontwikkelen volop. Zo hebben we in januari 2019 samen met Pon een hybride container gelanceerd, waarbij een mix van grijze (niet duurzame) en groene (wel duurzame) energiebronnen wordt gebruikt. Daar willen we naartoe, ook al omdat steeds meer klanten vragen om duurzamere en brandstof besparende alternatieven. Technisch gezien is dat voor mij een grote uitdaging. Hoe knopen we de ‘energie-eindjes’ zo aan elkaar dat het goed draait zonder het milieu te belasten? Van dat soort technische puzzels word ik gelukkig.”

Ik ga voor goud
Daarmee zijn we bij Nico’s rol aangeland. “Als Project Engineer Elektrisch kom je in beeld zodra een klant akkoord geeft op een offerte. Dan wordt er een projectteam samengesteld, waarna ik – samen met een collega die de mechanische uitdagingen oppakt – ga onderzoeken hoe we de door de klant gekochte oplossing kunnen bouwen. Ik ben dus echt een technische puzzel aan het uitleggen. Ik ga altijd voor goud, of, nog liever, diamant. Maar je hebt natuurlijk met beperkingen te maken. Denk aan kosten, maar ook aan grootte. Vaak is in de offertefase met de klant afgesproken hoe groot zo’n container mag worden. Samen met de ‘mechanische mannen’ onderzoek ik hoe we de generatorset in zo’n containerruimte kunnen krijgen. Hoe laten we de kabels lopen? Waar komt het paneel? Wordt het een staande of een hangende oplossing? De interactie met de collega’s van mechanica is leuk; we doen het samen.”
Je kent iedereen. Je spreekt iedereen.
Hoewel de overstap naar Topec (Nico werkte bij een bedrijf dat besturingspanelen bouwde) vooral te maken had met de interessante technische uitdagingen, zijn er meer aspecten die hij leuk vindt. “Ten eerste de sfeer. Niet alles is bij ons strak afgeregeld. We zijn van ‘oplossingen bedenken en gaan met die banaan’. Topec voelt als een familiebedrijf. Je kent iedereen. Je spreekt iedereen. We zijn niet zo megagroot dat je een nummertje bent. Wat ik ook heel fijn vindt, is dat we iets concreets bouwen. We zijn echt een maakbedrijf. Het is niet zo dat ik iets op papier zet en het over de schutting gooi. Ik zie het product ook in de werkplaats ontstaan. En als ik iets niet goed heb geëngineerd? Dan word ik door de werkplaats teruggefloten. Daar leer je natuurlijk veel van!”


Ontmoet de trainees
Het is echt uniek dat je in een jaar tijd zo veel mensen en afdelingen leert kennen,
Max (Kickstarter Trainee bij Pon Automotive)
Nieuwste vacatures
