

Automotive is in transitie. Richting duurzaam. En richting diversiteit. De tijd dat de sector het domein was van stoere petrolheads ligt ver achter ons. Toch zijn er mensen die vanwege ‘autopassie’ voor Pon kiezen. Bob Weststrate bijvoorbeeld, want voordat hij de Master Strategisch Management behaalde, studeerde hij aan de ‘klassieke autoschool’, de IVA. Maar: “Ik heb voor Pon gekozen omdat ik auto’s interessant vind, maar ik blijf vanwege de ondernemende cultuur en doorgroeikansen.”
"Als je met het team tot en goed resultaat komt, is dat supermooi."
Bob startte in 2018 als proposition marketeer bij Volkswagen Bedrijfswagens. “Een mooie rol, want ik heb onderzocht in welke klantsegmenten de grootste groeikansen lagen. Toch heb ik in augustus 2019 de switch gemaakt naar teammanager logistiek. Ik was niet eens echt op zoek naar ‘een nieuwe job’, maar mijn manager dacht dat het moment was aangebroken om de volgende stap te zetten. En dat heb ik gedaan.”

Beetje botsen
Voor Bob is het zijn eerste leidinggevende positie. “Collega’s coachen vind ik zowel het leukste als het lastigste. Je moet ineens vier mensen aansturen. Mensen die emoties hebben die je moet managen. Bovendien werkte ik al met ze samen als collega’s én zijn er drie ouder dan ik. In het begin voelde het best gek om meer ervaren mensen te vertellen wat er gaat gebeuren. Het botste ook wel eens, vooral omdat we elkaar niet altijd begrepen. Maar als je uiteindelijk samen tot een goed resultaat komt en collega’s vinden het leuk om in het team te werken, is dat supermooi. Eigenlijk zou leeftijd ook niet uit moeten maken. Je hebt zowel iemand nodig die de grote lijnen uit kan zetten als mensen die de skills hebben om het doel te bereiken. En daar zijn mijn collega’s veel beter in dan ik.”
Uitdagende logistieke puzzel
Ook inhoudelijk is het werk interessant. Bob: “Mijn team is verantwoordelijk voor het logistieke traject: hoe zorgen we ervoor dat auto’s van de fabriek naar de dealer komen? Best complex, want je hebt te maken met commerciële targets, de productiecapaciteit in de fabriek, wisselende aantallen klantorders en moet zorgen dat de juiste auto op het juiste moment bij de juiste dealer staat. Dat moet allemaal op elkaar worden afgestemd. Bovendien zijn we vraagbaak van dealers en verzorgen we managementrapportages. Wat is er verkocht? In welke aantallen? En wat verwachten we de komende periode? Dat laatste is superspannend, want COVID-19 zette de planning op zijn kop. Bijvoorbeeld omdat er ineens minder werd besteld en de fabriek twee weken dicht ging. Inmiddels loopt het, hoe gek het ook klinkt, behoorlijk goed. We halen de oorspronkelijke prognose weliswaar niet, maar het is zeker niet het rampjaar waar we even bang voor waren.”
Young Pon
Pre-Corona was Bob regelmatig bij evenementen en borrels van Young Pon te vinden. “Dat is de club die jongere collega’s – plus iedereen die zich jong voelt, want het gaat om mindset en niet om leeftijd – samenbrengt, zodat je een bedrijfsonderdeel-overstijgend netwerk opbouwt. We deden veel samen. Zo zijn we in 2018 met 45 collega’s op intercompany wintersportreis naar Oostenrijk geweest. Daarvoor hadden we al een heel dagprogramma georganiseerd – escape room, karten, HR case – zodat collega’s elkaar al een beetje kenden. Hoefden we tijdens de après-ski geen voorstelrondje te doen!” Hoe tof Bob Young Pon ook vindt, de belangrijkste reden om bij Pon te blijven werken, is de bedrijfscultuur. “We werken hard, maar dat wordt gezien én beloond. Je krijgt erkenning voor wat je doet.”


Ontmoet een Pon-collega
“Het gaat er wat mij betreft niet zozeer om dat we D&I prediken, maar om wat we er concreet mee doen.” Een voorbeeld: Een van de Pon values is ‘Passion to Perform & Make it Fun’. We vieren successen dus graag. Met iedereen.
Frederique (Manager Diversiteit en Inclusie)
Nieuwste vacatures
