

HR Adviseur Ayse Arik ziet soms meer Porsches op een dag dan de meeste mensen in een jaar. “Ik werk binnen automotive vooral voor luxury cars, zoals Porsche. Je kunt me dus regelmatig bij dealers vinden. Een bewuste keuze, want we willen vanuit HR dicht op de business zitten, zodat we weten wat er op de werkvloer gebeurt en snel kunnen schakelen.”
“Het gaat erom dat jij als medewerker je eigenheid kunt inzetten om het verschil te maken.”
De HR-thema’s die op Ayse afkomen, zijn heel divers. Actuele topics zijn bijvoorbeeld doorstroom, employee experience, het ontwikkelen van leiderschapsprofielen en het werven van talent. Ayse: “We zoeken mensen die feeling hebben met onze brand.” Een ander belangrijk onderwerp is Diversity & Inclusion (D&I). Ayse: “Bij Porsche zit bijvoorbeeld een fantastische vrouw aan het stuur, maar ook wij zijn (nog!) geen perfecte afspiegeling van de samenleving. Of van onze klanten. Niet iedereen die in een wat luxere auto rijdt is een zakenman in driedelig pak. Er zijn ook hippe onderneemsters die Porsche rijden. En oudere echtparen die jaren voor hun droom hebben gespaard.”

Succesjes
Hoewel het van Ayse best sneller ‘lekker divers’ mag worden, worden er zeker succesjes geboekt. Ayse: “Één van onze verkoopsters is inmiddels de op één na meest succesvolle Bentley salesperson ter wereld. Ook proberen we onze vacatureteksten genderneutraal te schrijven en geven we bij gelijke geschiktheid de voorkeur aan de kandidaat die het team diverser maakt. Verder lopen er projecten om mensen met een beperking – denk aan een lichamelijke beperking of een trauma – aan werkervaring te helpen.”
Diversiteit maakt rijker
Maar: “Er moet meer gebeuren. En dat kan ook. Zo las ik dat een bedrijf medewerkers laat kiezen op welke feestdagen ze vrij willen hebben. Vier je Pinksteren of liever Suikerfeest? Dat soort voorbeelden zijn inspirerend. Tegelijkertijd zijn er initiatieven waar ik minder voorstander van ben. Zoals het organiseren van interne netwerkkringen voor mensen met een specifieke achtergrond. Dan profileer je die mensen toch als ‘anders’. Alsof ze er niet helemaal bij horen. Het gaat wat mij betreft veel meer over hoe jij je eigenheid kunt inzetten op die momenten dat het ertoe doet en waarin je het verschil kunt maken. Als ik naar mezelf kijk: ik ben geboren en getogen in Nederland, maar heb wel een Turkse achtergrond. Dat maakt mij rijker, maar ook de collega’s om mij heen.”
Anders denken
Volgens Ayse start D&I met een mentaliteitsomslag. “Mensen hebben de neiging collega’s aan te nemen die op hen lijken. Dat voelt veilig. Heb je dezelfde opleiding of hobby’s als ik? Aha, kom maar binnen! Die mindset moet om. Het draait om onze houding. We moeten openstaan voor andere culturen, gezichtspunten, enzovoorts. Ik kan vanuit HR wel de vraag ‘zullen we voor diversiteit gaan?’ stellen, maar hoop dat teams straks zelf met dergelijke ideeën komen. Uiteindelijk levert dat iedereen winst op, want diversiteit leidt tot creativiteit. Vergeet ook niet: hoe diverser je medewerkers, hoe dichter je bij allerlei klanten komt te staan.”

Ontmoet een Pon-collega
Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dat je met een Master in Technische Natuurkunde 'ergens’ in een academisch bolwerk belandt, is zo’n zeldzame zekerheid. Maar niet als je Myrthe Breedijk heet, want dan kies je voor het Pon traineeship. “Ik wist tijdens mijn studie al dat ik de onderzoekswereld niet in wilde. Maar wat dan wel? De studie zelf is heel fundamenteel en bood weinig aanknopingspunten. En dus ben ik min of meer ‘blind’ naar traineeships gaan zoeken. Zo kwam ik bij Pon uit, dat ik eigenlijk niet eens kende. Mijn sollicitatie was dus een shot in the dark…
Myrthe Breedijk (Management Trainee)
Nieuwste vacatures
